HELLENIC-GASTRONOMY-LOGO-BLUE Facebook circle blue large

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:

ministry_tourism_greek logo yp oik anapt gr logo_CityofAthens_GR-01small EUROPEAN CONTINUE WITH OUR NEW WEBSITE Arrow black large

-Πως αισθάνεστε που είστε στην ομάδα υποστηρικτών τουGreek taste beyond borders”  στα πλαίσια του «1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018»;

 

-Η ιδέα αυτήν μου άρεσε πολύ, πολλά χρόνια τώρα ένιωθα μεγάλη ανάγκη για την Ελλάδα. Μέσα σ’ αυτήν την συνάντηση έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε πρώτα απολογισμό της σημερινής κατάστασης, να ανταλλάξουμε τις ιδέες μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε.

 

- Τι σημαίνουν για εσάς οι λέξεις «ελληνικό προϊόν, ελληνική κουζίνα, ελληνική διατροφική αξία και κουλτούρα»;  Θα μπορούσε η ελληνική γεύση να φτάσει στην κορυφή των παγκόσμιων trend  και να σταθεί στην κορυφή του κόσμου σαν ένα premium brand;

 

-Ελληνικό προϊόν, ελληνική κουζίνα, ελληνική διατροφική αξία είναι όλα συνδεμένα: είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η ταυτότητά μας, η προσωπικότητά μας. Η γαστρονομία μιλάει για τα προϊόντα του τόπου και το κλίμα, για την ιστορία του λαού, και για τον τρόπο ζωής του. Κι όλ’ αυτό σε ένα πιάτο! Η ιστορία μας είναι μεγάλη, πολλά από τα  προϊόντα μας είναι υψηλότατης ποιότητας λόγο του ευνοϊκού κλίματος, άρα φυσικά να είναι η γαστρονομία μας ενδιαφέρουσα και πλούσια.

Εννοείται ότι μπορεί η ελληνική γεύση να φτάσει στην κορυφή, την απόδειξή έχω ότι σε κάθε μου παρουσίαση στο εξωτερικό της ελληνικής γαστρονομίας συναντώ πάντα θετική ανταπόκριση.

Πέρα από την ανάδειξη της  ελληνικής γαστρονομίας, επιτρέψτε μου να προτείνω να αναδείξουμε και την γλώσσα μας, η όποια, παρόλο που είναι σημαντικότατη στην Ευρώπη, κινδυνεύει να χαθεί όπως πολλές άλλες γλώσσες που μιλιούνται από λίγο κόσμο.  

*Claude Hagège «Halte à la mort des langues» éditions Odile Jacob- France και http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=170834.

Γι’ αυτό προτείνω να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές λέξεις αντί «trend» (τάση), «premium brand» ( προϊόν υψηλής ποιότητας), κτλ… Η ελληνική γλώσσα είναι αρκετά πλούσια , είναι σημαντικότατο μέρος του πολιτισμού μας.  Δεν έχουμε να ντρεπόμαστε που μιλάμε ελληνικά. Προσωπικά μιλάω γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά, αλλά την κάθε γλώσσα στον σωστό ανταποκριτή.

 

 

-Πόσο σημαντική είναι η συνεύρεση των Ελλήνων επιχειρηματιών εστίασης & γαστρονομίας του εξωτερικού από 50 διαφορετικές χώρες στο συνέδριο και το γεγονός, ότι θα υπάρχει κάλυψη από 15 διαφορετικές  χώρες;

 

-Οι Έλληνες στο εξωτερικό έχουν μεγάλο ρόλο στην προβολή της Ελλάδας, για το τουρισμό, για την «πολιτική» φήμη της Ελλάδας, για την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων. Τουλάχιστον 5.000.000 Έλληνες μένουν στο εξωτερικό. Είναι μία τεράστια δύναμη που δεν χρησιμοποιείται αρκετά πιστεύω ως μέσο διαφήμισης της χώρας. Αυτή η συνάντηση  θα είναι ευκαιρία να σπάσουμε τον ζουρλομανδύα της καρικατούρας που πνίγει την ελληνική μαγειρική στο  εξωτερικό για να προβάλουμε μία δυναμική ελληνική γαστρονομία, με χαρακτήρα και γεύσεις- ούτε γραφική, ούτε απομίμηση.

 

 

-Που σας βρίσκουμε επαγγελματικά αυτή τη στιγμή; Τα τελευταία σας νέα... ενδιαφέρουν τον κόσμο που σας γνωρίζει, ο οποίος να είστε σίγουρος σας έχει στην καρδιά του!

 

-Είμαι με την δυνατή ομάδα μου στο ΑΡΚ στην Γλυφάδα, επίσης το χειμώνα φεύγω στο εξωτερικό να συναντήσω ξένους συνάδελφους μου, στην Washington στο NOSTOS από 16/01 ως 26/01, στο Lausanne Palace  25/03- 8/04, στο Ντουμπάι για τα Χριστούγεννα, κτλ… Το καλοκαίρι είμαι στην αγαπημένη μου Κρήτη στο “Ferryman”, παράλληλα συνεχίζω πάντα στο ΑΡΚ.

Δουλεύω σε συνεργασία με διάφορα εστιατόρια στην Ελλάδα, στο “6 Κλειδιά” Βόλου, στην Κάρυστο στο “Γεύση+” και πάμε πολύ καλά. Επίσης κάνω σεμινάρια στα ΙΕΚ ΑΚΜΗ, η εκπαίδευση των νέων έχει καθοριστικό ρόλο  για το μέλλον της χώρας μας.

 

 

-Το “Greek taste beyond borders” αποτελεί το άρμα μέσω του οποίου θα χτιστεί το απαραίτητο  network που δεν έχει άλλο στόχο, παρά την εξάπλωση της ελληνικής γαστρονομίας παγκοσμίως και όλων των πτυχών της, όπως οι πολύ ιδιαίτερες  πρώτες ύλες της ελληνικής γης, το τουριστικό προϊόν γαστρονομίας κ.α. Το «1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018» κέρδισε από την αρχή την εμπιστοσύνη του κράτους με την χορήγηση των αιγίδων του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Oικονομίας & Ανάπτυξης. Είναι σημαντική η αιγίδα των κρατικών φορέων και πόσο σημαντική η ιδιωτική πρωτοβουλία; Εσείς άλλωστε επί χρόνια αποτελείτε ένα είδος πρεσβευτή για την ελληνική κουζίνα μας…

 

-Χαίρομαι που βλέπω μία προσπάθεια συνεργασίας κράτος- ιδιωτική πρωτοβουλία, άλλωστε  παλιότερα το ΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου) έκανε καλή δουλειά, είχαμε κάνει παρουσιάσεις σε πολλά μέρη του κόσμου. Τώρα με άλλο σκεπτικό, θα ξεκινήσουμε προς όφελος όλων μας. Συγχαρητήρια!

 

 

-Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε στην πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου στο Ecali Club τον ερχόμενο Ιανουάριο 2018, η οποία θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του συνεδρίου για την προγραμματισμένη ημερομηνία της  5ης Μαρτίου 2018, δίνοντας το στίγμα και τη βαρύτητα για τη μεγάλη σημασία του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου ελληνικής γαστρονομίας με επικοινωνιακό μήνυμα το "Greek taste beyond borders".  

 

Γιάννης Μπαξεβάνης για το "Greek taste beyond borders":

Μέσα σ’ αυτήν τη συνάντηση έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε πρώτα απολογισμό... και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε..

Συνέντευξη που δόθηκε προς τον διεθνή Chef, Καθηγητή & Συγγραφέα Γιάννη Μπαξεβάνη από τη διεύθυνση του "Greek taste beyond borders" 12/12/2017

BAXEVANIS GREEK TASTE BEYOND BORDERS BECOME A SPONSOR CONFERENCE COMPANY REGISTRATION