HELLENIC-GASTRONOMY-LOGO-BLUE Facebook circle blue large

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:

ministry_tourism_greek logo yp oik anapt gr logo_CityofAthens_GR-01small EUROPEAN CONTINUE WITH OUR NEW WEBSITE Arrow black large

12-01-208

 

Διατροφολόγος Κυριάκος Ρέππας:

 

«Είμαστε βέβαιοι ότι το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας θα μας δώσει το επικοινωνιακό δίαυλο που χρειαζόμαστε για να μοιραστούμε διεθνώς την υψηλή διατροφική αξία της ελληνικής γαστρονομίας!»

 

Συνέντευξη στον Λάζο Μαντικό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο διακεκριμένος Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κυριάκος Ρέππας της ηγέτιδας εταιρείας συμβούλων διατροφής και ευεξίας στην Ελλάδα «Nutrimed» μας μίλησε για το 1ο Παγκόσμιο συνέδριο ελληνικής γαστρονομίας, καθώς και για την υψηλή διατροφική αξία της ελληνικής γαστρονομίας και την δυναμική που μπορεί να αποκτήσει διεθνώς αν γίνει σωστή και στοχευμένη προώθηση στο εξωτερικό.

 

Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) από το 2002 και έχει παρακολουθήσει συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ συχνά είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε εκπομπές υγείας στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση!

 

«Είναι ευκαιρία μέσο του Greek Taste Beyond Borders το κοινό μυστικό των ευεργετικών ιδιοτήτων της Ελληνικής γαστρονομίας να το μοιραστούμε με όλους»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι γεγονός ότι θα συμμετάσχετε στο 1o Παγκόσμιο Συνέδριο ελληνικής γαστρονομίας και στην καμπάνια του «Greek taste beyond borders» που έχει στόχο την ανάδειξη του γαστρονομικού μας πλούτου διεθνώς. Πως νιώθετε που είστε υποστηρικτής μιας τόσο μεγάλης πρωτοβουλίας του estiatoria.gr που υποστηρίζεται από όλους τους φορείς;

 

«Ο πλούτος των ελληνικών τροφίμων είναι κοινό μυστικό σε όλους τους διαιτολόγους και διατροφολόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο πλουραλισμός της ελληνικής γαστρονομίας είναι επίσης γνωστός στους διαιτολόγους της χώρας μας. Η «Nutrimed» κι εγώ προσωπικά, έχουμε προσπαθήσει να αναδείξουμε αυτά τα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά  και την αξία της Ελληνικής διατροφής, με διάφορους τρόπους, σε πολλές συνεργασίες μας στο παρελθόν. Όταν ο Κος Κούτρας, ο αγαπητός φίλος Φίλιππος, μου είπε την ιδέα του Greek Taste beyond borders, το θεώρησα ως το τέλειο όχημα για να μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε, σε ολόκληρο τον πλανήτη, αυτά που γνωρίζουμε. Πιστέψτε με: είναι το όνειρο κάθε διατροφολόγου να διαδώσει τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφίμων και των φαγητών της Ελλάδας μας, σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Είναι η ευκαιρία το κοινό μυστικό να το μοιραστούμε με όλους»

 

 

 

Ποιες είναι οι ωφέλειες της ελληνικής γαστρονομίας στην υγεία ενός ατόμου που την εντάσσει στις διατροφικές του συνήθειες;

 

«Η ελληνική διατροφή είναι η μητέρα της Μεσογειακής Διατροφής. Χρησιμοποιεί πολλά λαχανικά, όπως κολοκύθια, μπάμιες, μελιτζάνες, φασολάκια, ντομάτες κρεμμύδια, σέλινο, καρότα κ.α. αλλά και μυρωδικά όπως το θυμάρι, ο δυόσμος, ο βασιλικός και το δεντρολίβανο. Τη βάση της αποτελούν αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα όσπρια, το ρύζι, ο τραχανάς, το κριθάρι (χόντρος), η πατάτα αλλά και τα ζυμαρικά όπως πχ ο τραχανάς ή τα σκιουφιχτά της Κρήτης, ενώ τα λιπαρά της προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το ελαιόλαδο»

 

«Η ελληνική διατροφή είναι η μητέρα της Μεσογειακής Διατροφής!»

 

«Είναι ευρέως γνωστό ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακά, καρκίνο και διαβήτη, ενώ ταυτοχρόνως προσφέρουν μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Είναι πραγματικά τόσο μεγάλη η ποικιλία των τροφίμων και τόσα πολλά τα πλεονεκτήματα τους, που κανονικά θα έπρεπε να πάρουμε την κάθε συνταγή ή το υλικό και να παραθέσουμε τη δράση τους στη υγεία του ανθρώπου. Αλλά αυτό θα απαιτούσε σειρά εκπομπών και όχι μία μόνο συνέντευξη»

 

 

 

Σχετικά με τη νέα μεγάλη καμπάνια του «1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018 – Greek taste beyond borders». Γιατί πιστεύετε είναι τόσο σημαντική στον χώρο του τουρισμού και της γαστρονομίας;

 

«Γυρνώντας από ένα ταξίδι αρκετών ημερών στο εξωτερικό ανάρτησα στη σελίδα μου, στους φίλους μου, το παράπονό μου: ωραία περάσαμε, είδαμε πολλά νέα πράγματα, αλλά δεν ξέρουν να τρώνε στο εξωτερικό. Ανυπομονούσα να έρθω στην Ελλάδα και να φάω σαλάτα, παξιμάδι, όσπρια και γεμιστά. Κι επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη, μέσα στην καρδιά του τουρισμού, δεν μπορώ να φανταστώ: γιατί στο εξωτερικό δεν υπάρχει ένα ελληνικό εστιατόριο σε κάθε γειτονιά; Θυμάμαι τους τουρίστες να ενθουσιάζονται με τον ντάκο, τη χωριάτικη και το μουσακά και μπορώ να φανταστώ πως θα ξετρελαθούν μόλις τους ξεδιπλώσουμε τις συνταγές, τη φαντασία και την γκάμα της σημερινής ελληνικής κουζίνας. Έχουμε ένα θησαυρό στη χώρα μας πέρα από τα ακρογιάλια, τον ήλιο και τα αρχαία μας: αυτός είναι η ελληνική γαστρονομία και τα ελληνικά τρόφιμα. Ο τουρισμός στη χώρα μας πρέπει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο και τα προϊόντα και η κουζίνα μας πρέπει να ταξιδέψουν και να κατακτήσουν τους πολίτες της γης»

 

«Τα προϊόντα και η κουζίνα μας πρέπει να ταξιδέψουν και να κατακτήσουν τους πολίτες της γης»

 

 

 

Πιστεύετε ότι η ελληνική γαστρονομία έχει σύνορα;

 

«Αυτή τη στιγμή πιστεύω πως δυστυχώς έχει. Έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες να την απεγκλωβίσουν από τον τόπο μας, αλλά ακόμα είμαστε στην αρχή. Νομίζω ότι η ελληνική γαστρονομία πρέπει να κατακτήσει τη θέση της στην κορυφή του κόσμου. Δεν πρέπει να έχει σύνορα. Είμαι βέβαιος πως το «Greek Τaste Βeyond Βorders» θα τη βοηθήσει να γίνει παγκόσμια δύναμη. Το όραμά μου είναι οι πολίτες όλου του κόσμου να μπορούν γεύονται τα προϊόντα μας και την κουζίνα μας παντού στα μέρη τους και να έρχονται στη χώρα μας για να την απολαύσουν χειμώνα καλοκαίρι στον τόπο που γεννήθηκε. Πιστεύω ότι μπορεί η γαστρονομία να αποτελέσει διαβατήριο για τον ελληνικό τουρισμό, που θα τον εκτοξεύσει πέρα από τα στενά του (χρονικά, τοπικά και τροπικά) σημερινά σύνορα»

 

 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές σας δραστηριότητες αυτό το διάστημα; Θα λέγατε ότι έχετε κάνει τα όνειρα σας πραγματικότητα;

 

«Η «Nutrimed» είναι η ηγέτιδα εταιρεία συμβούλων διατροφής και ευεξίας στην Ελλάδα, με πελάτες τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Έχουμε πιάσει πολλούς από τους στόχους μας. Το όνειρό μας είναι να μπορέσουμε να εξάγουμε τις υπηρεσίες μας. Τα ελληνικά τρόφιμα και η ελληνική γαστρονομία έχουν πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου, πέραν της απόλαυσης, της γεύσης και της οσμής. Ο δικός μας ρόλος είναι να αναδείξουμε αυτά τα οφέλη και να διαδώσουμε την σωστή διατροφική ταυτότητα της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών τροφίμων. Δεν φτάνει να γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμά μας είναι τα καλύτερα. Πρέπει να πείσουμε, με έγκυρο επιστημονικό τρόπο, πως η ελληνική γαστρονομία και τα ελληνικά τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στο εξωτερικό. Η συνεργασίας μας με το Geek taste beyond borders είμαστε βέβαιοι ότι είναι το όχημα για να πραγματοποιηθούν τα όνειρά μας»

 

«Είμαι βέβαιος πως το Greek taste beyond borders θα βοηθήσει να γίνει παγκόσμια δύναμη η Ελληνική Γαστρονομία!»

 

 

Πόσο θετικά πιστεύετε θα ωφεληθεί η ελληνική γαστρονομία από την προβολή των ελληνικών προϊόντων μέσω της μοναδικής έκθεσης (expo) που θα υπάρχει στο συνέδριο σε συνεργασία με το Υπ. Τουρισμού και το Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης;

 

«Πιστεύω ότι το μυστικό της νοστιμιάς των πιάτων που όλοι έχουμε την τύχη να γευτούμε στον τόπο μας προέρχεται από την ποιότητα των προϊόντων. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι Έλληνες σεφ χρησιμοποιούν υλικά τα οποία προμηθεύονται από συγκεκριμένες εταιρείες, από συγκεκριμένους παραγωγούς, από συγκεκριμένες περιοχές, με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η αναγκαιότητα συνύπαρξης και η αλληλεξάρτηση είναι προφανής.  Η αιγίδα των δυο Υπουργείων δείχνει τη βαρύτητα και τη δυναμική της συγκεκριμένης δράσης. Μένει να το δούμε και στην πράξη»

 

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη παγκόσμια ελληνική συνάντηση ελλήνων της γαστρονομίας και αναμένεται προσέλευση πάνω από 50 χώρών! Πιστεύετε είναι μια νέα αρχή για τον χώρο αυτό, το νέο διεθνές business networking;

 

«Σίγουρα το ελπίζω. Αυτό αν θέλετε είναι και το όραμά μας, ο κοινός τόπος που είδαμε ότι έχουμε από τις πρώτες συζητήσεις. Ο ενθουσιασμός που είχε από την αρχή της σύλληψης ο Κος Κούτρας νομίζω επιβεβαιώνεται. Και ξέρετε δεν ήταν υποχρεωτικό να συμβεί.  Ήταν όμως κάτι που το θέλαμε από την αρχή και δουλεύουμε με πολλή όρεξη και μεράκι για αυτό. Υπάρχει το υλικό, υπάρχει η προστιθέμενη αξία. Το networking είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει αυτό το «υπερπροϊόν» από τα στενά εθνικά του πλαίσια»

 

«Η συνεργασία της εταιρείας συμβούλων διατροφής Nutrimed με το Geek taste beyond borders είναι το όχημα για να πραγματοποιηθούν τα όνειρά μας!»

 

 

 

 

 

 

 

Με βάση την πολύτιμη εμπειρία σας πάνω σε πολλά είδη διατροφών ανα τον κόσμο. Η ελληνική γαστρονομία έχει τις βάσεις να υπερισχύσει και να ξεπεράσει άλλες διεθνής κουζίνες; Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο ελληνικής γαστρονομίας μπορεί να αποτελέσει δίαυλο για να επιτευχθεί αυτό κατα την άποψη σας;

 

«Όπως ήδη αναφέρθηκε είναι όραμά μας η ελληνική διατροφή, να κατακτήσει τον κόσμο. Οι μελέτες που αποδεικνύουν την ανωτερότητά της υπάρχουν και είναι πολλές και ποικίλες. Πρέπει αυτή μας τη γνώση να την μοιραστούμε με όλους. Όπως ήδη αναφέρθηκε το δικό μας στοίχημα είναι να πλουμίσουμε την ελληνική γαστρονομία και με άλλα στολίδια πέραν της γεύσης (που παρεμπιπτόντως δεν συγκρίνεται), της οσμής και της όψης. Το στολίδι αυτό δεν είναι άλλο από την ξεκάθαρα μοναδική υψηλή διατροφική της αξία. Είμαστε βέβαιοι ότι το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας θα μας δώσει το επικοινωνιακό δίαυλο που χρειαζόμαστε»

 

«Το networking είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει αυτό το «υπερπροϊόν» από τα στενά εθνικά του πλαίσια» 

 

 

 

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Κυριάκος Ρέππας ανανέωσε το ραντεβού μας για την πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου στο Ecali Club στις 22 Ιανουαρίου 2018, η οποία θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του συνεδρίου για την προγραμματισμένη ημερομηνία της 5ης Μαρτίου 2018, δίνοντας το στίγμα και τη βαρύτητα της μεγάλης σημασίας του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου ελληνικής γαστρονομίας με επικοινωνιακό μήνυμα το «Greek Τaste Βeyond Βorders".

 

Ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ρέππας Κυριάκος από το 2012 είναι υπεύθυνος Διαιτολόγος στον ξενώνα υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑΡΗΤΗ στο Γέρακα. Είναι μέλος της ιδρυτικής ομάδας της εταιρείας nutrimed ΕΠΕ και από το 2006 ως σήμερα είναι Υπεύθυνος του Δικτύου Γραφείων της nutrimed, δημιουργώντας τις βάσεις για την πρώτη αλυσίδα franchise διαιτολογικών γραφείων στην Ελλάδα, συστήνοντας από την αρχή πάνω από 15 διαιτολογικά γραφεία και από το 2011 είναι σύμβουλος υποστήριξης σε εταιρείες τροφίμων. Από το 2015 διδάσκει στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο στο Τμήμα Διαιτολογίας.

 

HELLENIC-GASTRONOMY-LOGO-BLUE LAZOS MANTIKOS

Λάζος Μαντικός - Δημοσιογράφος

BECOME A SPONSOR CONFERENCE COMPANY REGISTRATION reppas