HELLENIC-GASTRONOMY-LOGO-BLUE Facebook circle blue large

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:

ministry_tourism_greek logo yp oik anapt gr logo_CityofAthens_GR-01small EUROPEAN CONTINUE WITH OUR NEW WEBSITE Arrow black large

5 Ιανουαρίου 2018

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. LEONID GELIBTERMAN

 

Πρόεδρο του International Center of Wine and Gastronomy (Μόσχα, Ρωσία)

Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Gastronomy Network του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού (United   Nations World Tourism Organization, UNWTO)

Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Ξενοδόχων Ρωσίας αρμόδιος για τον γαστρονομικό τουρισμό και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.

 

 

"Είμαι βέβαιος ότι το συνέδριο θα δώσει πραγματικά μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα και θα συμβάλλει στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να κατέχετε μια τόσο σημαντική θέση στον UNWTO; Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι αυτού του διεθνούς οργανισμού;

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) είναι ένας ειδικευμένος διακρατικός φορέας του ΟΗΕ, ο οποίος συνενώνει 158 χώρες μέλη και πάνω από 500 συνδεδεμένους οργανισμούς. Ο UNWTO λειτουργεί βάσει καταστατικού και ασχολείται με την ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού για όλους. Ο κορυφαίος αυτός οργανισμός του τουριστικού τομέα έχει την έδρα του στη Μαδρίτη. Η Ρωσία και η Ελλάδα είναι μέλη του UNWTO. Μία από τις σύγχρονες τάσεις που αναπτύσσει ο UNWTO είναι ο γαστρονομικός τουρισμός. Είμαι επικεφαλής του International Center of Wine and Gastronomy (www.icwag.com), που αποτελεί συνδεδεμένο μέλος του UNWTO, ενώ μετέχω στη Συμβουλευτική Επιτροπή του UNWTO Gastronomy Network. Φέρνει σε επαφή τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού και αποτελεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών, διαβούλευσης και επεξεργασίας διασυνοριακών προγραμμάτων. Για μένα, αυτή η συνεργασία αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για επαγγελματική δικτύωση με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, που δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και να μετουσιώσουμε τις πιο τολμηρές σκέψεις και ιδέες σε τουριστική πρακτική. Ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες έχουν τα παγκόσμια φόρουμ του UNWTO, το πρώτο εκ των οποίων διοργανώθηκε το 2015 στην ισπανική πόλη Σαν Σεμπαστιάν, το επόμενο το 2016 στη Λίμα του Περού και ξανά στο Σαν Σεμπαστιάν το 2017.

Είμαι επίσης μέλος του προγράμματος «Silk Road Programme» του UNWTO (με συμμετοχή 32 χωρών, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Ελλάδα) στο πλαίσιο του οποίου ανέπτυξα το πρόγραμμα «Γαστρονομικές οδοί του Μεγάλου Δρόμου του Μεταξιού».

 

 

 

2.Πώς θα ορίζατε τη γαστρονομία παγκοσμίως; Οικοδομεί, άραγε, η μελέτη της γαστρονομίας σχέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες; Ποια είναι τα οφέλη μιας σαφώς προσδιορισμένης εθνικής κουζίνας;

 

Κάθε έθνος αντιπροσωπεύεται από ό,τι τρώει και πίνει. Η εθνική κουζίνα αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της κουλτούρας ενός λαού. Η μελέτη της εθνικής κουζίνας είναι ο συντομότερος τρόπος για να κατανοήσει κανείς την ψυχή μιας χώρας, τις παραδόσεις και τα έθιμά της. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν στον τουρισμό, η εθνική κουζίνα παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην απόφαση του πιθανού τουρίστα να ταξιδέψει σε έναν συγκεκριμένο προορισμό. Διόλου συμπτωματικά, πάνω από 24 χώρες έχουν αναπτύξει το πρόγραμμα της λεγόμενης γαστροδιπλωματίας σε κρατικό επίπεδο.

 

Επιτρέψτε μου να παραθέσω κάποια στοιχεία, που προέρχονται από τον UNWTO και από διάφορες έρευνες:

•Το 55,71% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο έρευνας για το αν η εθνική κουζίνα μπορεί να επηρεάζει τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης για μια χώρα, απάντησε ότι άλλαξε γνώμη για μια χώρα όταν δοκίμασε την κουζίνα της,

•το 84% εξέτασε το ενδεχόμενο να επισκεφτεί μια χώρα με βάση την εθνική κουζίνα της (Ruddy, 2014),

•η τοπική κουζίνα έχει γίνει ένα από τα σημαντικά εμπορικά ατού για πολλούς προορισμούς,

•ο ρόλος των ταξιδιωτών στο πλαίσιο του γαστρονομικού τουρισμού μετασχηματίζεται από ρόλο παθητικού καταναλωτή σε ρόλο ενεργού συμμετέχοντα, με την εμφάνιση μαθημάτων μαγειρικής (Tolkach, Chon, Xiao, 2015).

Κοντολογίς, οι εθνικές κουζίνες δεν αποτελούν μόνο εθνικό θησαυρό αλλά και μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης για συγκεκριμένες χώρες και περιφέρειες.

 

 

 

3.Είστε τιμώμενος ομιλητής στο «1st International  Hellenic Gastronomy Conference – Greek taste beyond borders» που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 5 Μαρτίου 2018. Τι πιστεύετε για αυτό το συνέδριο γαστρονομίας, που φέρει τον ενδιαφέροντα τίτλο «Ελληνική γεύση πέρα από τα σύνορα» και πώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του τουρισμού και την εξάπλωση της ελληνικής κουζίνας; (είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Ελλάδα τέτοιο συνέδριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και του Υπουργείου Τουρισμού)

 

Είμαι βέβαιος ότι το συνέδριο θα δώσει πραγματικά μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα και θα συμβάλλει στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών. Στη Ρωσία, παραδείγματος χάρη, διοργανώσαμε το πρώτο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Προοπτικές ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού» το 2014. Τον Δεκέμβριο του 2017 ο κ. Safonov, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Rostourism), διοργάνωσε στο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας, το TASS, συνάντηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα τον γαστρονομικό τουρισμό. Στην ομιλία του ανέφερε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός έχει γίνει μοχλός τουριστικής ανάπτυξης στη Ρωσική Ομοσπονδία (θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Ρωσία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πρώτων παγκοσμίως χωρών από πλευράς επισκεπτών). Η ελληνική κουζίνα είναι πασίγνωστη διεθνώς, απλώς η διαδικασία προώθησής της πρέπει να είναι συνεπής και δομημένη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Είστε αισιόδοξος για την ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας; Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει Ρώσους τουρίστες εστιάζοντας στην υψηλή γαστρονομία;

 

Μία από τις διασημότερες σαλάτες στη Ρωσία είναι η ελληνική [χωριάτικη], ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα είναι το μαύρο σιτάρι (που μας ήρθε από την Ελλάδα). Ο κατάλογος είναι προφανώς πολύ μακρύς, και θα πρέπει επίσης να μην ξεχνάμε την επίδραση της ελληνικής κουλτούρας (συμπεριλαμβανομένου του κρασιού) στις περιοχές της Νότιας Ρωσίας...

Τυριά, θαλασσινά, κρέατα, ελιές, ελαιόλαδο, γλυκά, κρασί, οι Ρώσοι τα αγαπούν όλα. Δεν χρειάζονται αποδείξεις, αρκεί να δει κανείς την προσοχή που δίνουν οι Ρώσοι τουρίστες στους δρόμους του κρασιού, με επισκέψεις σε αγροκτήματα, σε φεστιβάλ γαστρονομίας. Είναι ζήτημα προώθησης και τοποθέτησης.

 

 

 

5.Ποια είναι η άποψή σας για τα ελληνικά οινοποιεία; Σήμερα πολλά μεσαία και πιο προηγμένα ελληνικά οινοποιεία εμπορεύονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Γνωρίζω αρκετούς Έλληνες οινοποιούς και τα προϊόντα τους. Τα ελληνικά κρασιά έχουν κάθε δυνατότητα να σημειώσουν εμπορική επιτυχία στη Ρωσία, αλλά αυτό προϋποθέτει συστηματική δουλειά και κοινή προσπάθεια οινοποιών και κρατικών φορέων. Η Ρωσία έχει θετική εμπειρία, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί θετικά αποτελέσματα από τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους, τους Χιλιανούς... Οι αποσπασματικές προωθητικές ενέργειες, ακόμα και οι πιο έξυπνες, δεν μπορούν να προσφέρουν αποτελέσματα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά σε καθημερινή βάση. Όμως όποιος επιμένει νικά.

 

 

 

6.Πείτε μας για τα προγράμματα ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού που διοργανώνει το Κέντρο σας. Συνδέονται με κάποιον τρόπο με την Ελλάδα;

 

Το International Center of Wine and Gastronomy, με έδρα τη Μόσχα, υλοποιεί πλήθος μεγάλης κλίμακας διεθνών προγραμμάτων με γαστρονομικά στοιχεία. Παραδείγματος χάρη, το 2017 διοργανώσαμε στην πόλη Άστραχαν, και με την υποστήριξη του UNWTO, το πρώτο διεθνές φόρουμ «Gastronomy routes of the Great Silk Road» με συμμετοχή 10 χωρών (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), ενώ και στο Καλίνινγκραντ διοργανώσαμε διεθνές φόρουμ για το φαγητό του δρόμου με συμμετοχή αντιπροσώπων από 11 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). Επίσης το Κέντρο μας διοργάνωσε τρίτη φορά την Εβδομάδα Ρωσικής Γαστρονομίας (το 2015 η ΕΡΓ διοργανώθηκε στη Μαδρίτη, το 2016 στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη και το 2017 στη Λευκωσία και τη Λεμεσό). Οι Εβδομάδες Ρωσικής Γαστρονομίας (επίσημος ιστότοπος www.rusgw.com) προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, οι δε εκδηλώσεις τους λαμβάνουν τα πλέον θετικά σχόλια από τις αρχές, τους συμμετέχοντες και τα ΜΜΕ. Ρώσοι σεφ από διαφορετικές περιφέρειες της χώρας αναπαράγουν πρωτότυπα πιάτα, ειδικοί παρουσιάζουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα workshop πάνω σε θέματα φαγητού και κρασιού, ενώ διοργανώνονται εκθέσεις για τις περιφέρειες της Ρωσίας και δραστηριότητες για τα παιδιά.

Με χαρά μου επισημαίνω ότι στα τέλη Μαΐου του 2018 θα οργανώσουμε την Εβδομάδα Ρωσικής Γαστρονομίας στην Ελλάδα, γεγονός που αναμφισβήτητα θα προσφέρει σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη του τουρισμού Ρωσίας-Ελλάδας και την ενίσχυση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς μας.

 

 

 

 

Σύνταξη συνέντευξης: Estiatoria.gr

HELLENIC-GASTRONOMY-LOGO-BLUE gelibterman BECOME A SPONSOR CONFERENCE COMPANY REGISTRATION