HELLENIC-GASTRONOMY-LOGO-BLUE Facebook circle blue large

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:

ministry_tourism_greek logo yp oik anapt gr logo_CityofAthens_GR-01small EUROPEAN CONTINUE WITH OUR NEW WEBSITE Arrow black large

Ηλίας Μαμαλάκης:

 

«Το φαγητό δεν έχει σύνορα και όρια!  Το 1ο  Παγκόσμιο Συνέδριο για την ελληνική γαστρονομία θα είναι η απόδειξη!»

 

Γράφει ο δημοσιογράφος Λάζος Μαντικός - Συνεργάτης του Estiatoria.gr:

 

Με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο για την ελληνική γαστρονομία «1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018» με σύνθημα «Greek taste beyond borders» που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 5 Μαρτίου 2018, συναντήσαμε τον κ.Ηλία Μαμαλάκη και μιλήσαμε για την ελληνική γαστρονομία και τη δυναμική της!

 

Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια συνάντηση Ελλήνων της γαστρονομίας που τοποθετεί την ελληνική γαστρονομία και τα ελληνικά προϊόντα στην παγκόσμια κορυφή!

 

Αποτελεί το πρώτο διεθνές ελληνικό business network που μαζί με τους καταξιωμένους συνεργάτες του θα χτιστεί το brand της ελληνικής γαστρονομίας.

 

Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχοντας γνωρίσει τις εθνικές κουζίνες των 5 ηπείρων και τουλάχιστον 60 διαφορετικών χωρών πιστεύει ότι το ελληνικό εδεσματολόγιο μπορεί να σταθεί παντού. Η ισχυρή χρήση ελαιολάδου, ντομάτας, φέτας, σκόρδου στα φαγητά μας σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνει μια παλέτα από χιλιάδες συνταγές που μπορούν να σταθούν στο διεθνές ρεπερτόριο της κουζίνας.  

 

«Το πρόβλημα διάδοσης της ελληνικής γαστρονομίας είναι η έλλειψη marketing και βασίζεται μόνο στο πάθος ιδιωτών εστιατόρων και μαγείρων που προσπαθούν στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.  Όπου στάθηκαν αυτοί οι άνθρωποι μεγαλούργησαν και τίμησαν την ελληνική κουζίνα.  Η διαφορά είναι ότι δεν είναι αρκετοί και χρειάζεται μια συντονισμένη κίνηση όπως το παγκόσμιο συνέδριο για την ελληνική γαστρονομία με σύνθημα «greek taste beyond borders» που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!» Γράφει ο Ηλίας Μαμαλάκης

 

 

-Τι ήταν αυτό που σας ένταξε στον μαγικό κόσμο της γαστρονομίας;

 

-Φαίνεται ότι η αγάπη μου για τη μαγειρική και τη γαστρονομία είναι γονιδιακή.  Ασχολούμαι από τα παιδικά μου χρόνια και η ζωή με βοήθησε να κάνω την αγάπη μου επάγγελμα και είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου έχουν συμβεί να δουλεύω πάνω σε κάτι που αγαπώ πολύ.

 

 

-Σχετικά με τη νέα μεγάλη καμπάνια του «1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018 – Greek taste beyond borders». Γιατί πιστεύετε είναι τόσο σημαντική στον χώρο του τουρισμού και της γαστρονομίας;

 

-Το «1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018 – Greek taste beyond borders» που προετοιμάζουμε και που πιστεύω ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία θα είναι η πρώτη μαζική εκδήλωση εξαγωγής της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων πέρα από τα σύνορα της χώρας.  Σύνεδροι απ’ όλα τα μέρη του κόσμου θα πάρουν το μήνυμα της πληθωρικότητας και της νοστιμιάς της ελληνικής κουζίνας και θα γνωρίσουν σημαντικά προϊόντα της παράδοσής μας.

Η Ελληνική γαστρονομία θεωρώ ότι μέσα στην Ελλάδα καλά κρατεί και εξελίσσεται. Από την πιο μικρή ταβέρνα έως τα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής πίεσης που δεν αφήνει την εστίαση να αποταμιεύσει χρήματα για να γίνει ακόμα καλύτερη.  Οι απεχθείς φόροι και οι βαριές ασφαλιστικές εισφορές αφήνουν οριακά κέρδη στην εστίαση και έτσι ο εστιάτορας περισσότερο προσπαθεί να επιβιώσει παρά να αναπτυχθεί.

 

 

-Πιστεύετε ότι η ελληνική γαστρονομία έχει σύνορα;

 

Γύρω από ένα πιάτο φαγητό λύνονται διαφορές, εξομολογήσεις, κτίζονται έρωτες, ακόμα και μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Το φαγητό δεν έχει σύνορα και όρια.  Είναι κοινός τόπος για όλους. Το δικό μας εδεσματολόγιο με τις έντονες γεύσεις και μυρωδιές δεν χρειάζεται διαβατήριο για να ταξιδέψει παντού.

 

 

-Ποιες είναι οι επαγγελματικές σας δραστηριότητες αυτό το διάστημα; Θα λέγατε ότι έχετε κάνει τα όνειρα σας πραγματικότητα;

 

-Όποιος σταματήσει να έχει όνειρα και στόχους πεθαίνει πνευματικά.  Συνεχώς σχεδιάζω καινούργια πράγματα.  Άλλα από αυτά θα πάρουν σάρκα και οστά, άλλα δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ.  Όμως δεν παύω να εργάζομαι ποτέ.  Τούτο τον καιρό έχω ένα συμβουλευτικό ρόλο στα μαγαζιά της οικογένειας Μπουκιά και Συχώριο, ενώ παράλληλα γράφω βιβλία και έχω συμβουλευτικό ρόλο σε εστιατόρια, αλλά και σε σχολές μαγειρικής.  Βοηθάω τη WWF στο πρόγραμμα της υπεραλίευσης, είμαι εθελοντής στα κέντρα αποτοξίνωσης του ΚΕΘΕΑ και το ινστιτούτο διπλωματικής πολιτικής πριν λίγο καιρό με ονόμασε Πρέσβη της ελληνικής γαστρονομίας.

 

 

-Πόσο θετικά πιστεύετε θα ωφεληθεί η ελληνική γαστρονομία από την προβολή των ελληνικών προϊόντων μέσω της μοναδικής έκθεσης (expo) που θα υπάρχει στο συνέδριο σε συνεργασία με το Υπ. Τουρισμού και το Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης;

 

-Το ότι στο Συνέδριο θα υπάρχει μια έκθεση ελληνικών προϊόντων δίνει ένα μεγάλο χέρι βοήθειας στους μικρούς και μεγάλους παραγωγούς για να μπουν στον τομέα των εξαγωγών. Οι τυποποιημένες ντομάτες, τα ζυμαρικά, το μέλι, το ελαιόλαδο και οι ελιές υπερτερούν σε σχέση με αυτά της Νότιας Ευρώπης. Όποιος τα δοκιμάζει τα αναζητά.  Ελπίζουμε ότι θα έχουμε πολλούς ξένους συνέδρους που θα τα γνωρίσουν και θα τα αναζητήσουν στο εξωτερικό.

 

 

-Πόσο σημαντική πιστεύετε είναι η πρωτοβουλία του Estiatoria.gr με την κρατική υποστήριξη φυσικά που έχει το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο ελληνικής γαστρονομίας «1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018  - Greek taste beyond borders»;

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη παγκόσμια ελληνική συνάντηση ελλήνων της γαστρονομίας και αναμένεται προσέλευση πάνω από 50 χώρες! Πιστεύετε είναι μια νέα αρχή για τον χώρο αυτό, το νέο διεθνές business networking;

 

-Το ότι τα Estiatoria.gr δημιουργούν το 1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018 – Greek taste beyond borders - 1ο Συνέδριο εξαγωγής της ελληνικής γεύσης είναι πραγματικά μια ηρωική πράξη. Θέλω να πιστεύω ότι η επιτυχία του θα το κάνει θεσμό που θα επαναλαμβάνεται μέσα στα χρόνια και αν το αγκαλιάσουν οι ελληνικές αρχές κάποια στιγμή αυτό το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Ευρώπης με ιλιγγιώδη θετικά αποτελέσματα.

 

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ.Ηλίας Μαμαλάκης ανανέωσε το ραντεβού μας στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο «Ecali Club»!

 

 

 

 

 

Λάζος Μαντικός – Δημοσιογράφος

Blog - Συνεντεύξεις

Ο κ.Ηλίας Μαμαλάκης μιλάει στον δημοσιογράφο κ.Λάζο Μαντικό για το 1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018 μέσα από μια συνέντευξη που δόθηκε στις 7-11-2017 στο Estiatoria.gr

ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ BECOME A SPONSOR CONFERENCE COMPANY REGISTRATION mamalakis conference 1