HELLENIC-GASTRONOMY-LOGO-BLUE Facebook circle blue large

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:

ministry_tourism_greek logo yp oik anapt gr logo_CityofAthens_GR-01small EUROPEAN CONTINUE WITH OUR NEW WEBSITE Arrow black large

Παύλος Γερουλάνος: 

 

«Όσο αναδεικνύουμε μέσω του "Greek taste beyond borders"  την ταυτότητά μας μέσα από τις αξίες που μοιραζόμαστε σαν λαός, ο κόσμος θα έλκεται προς κάθε τι ελληνικό!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη στον Λάζο Μαντικό

 

Ο τέως Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ελληνικής γαστρονομίας μας εκμυστηρεύτηκε τις προοπτικές που έχει μια τέτοια πρωτοποριακή απόπειρα διεξαγωγής ενός παγκοσμίου συνεδρίου γύρω από την ελληνική γαστρονομία καθώς και δικές του πτυχές από την πολιτική του καριέρα, αλλά και αυτή ως ιχθυοτρόφος που διατηρεί μέχρι σήμερα εταιρία που προμηθεύει διεθνής αγορές με εξαιρετικά υψηλής ποιότητας Ελληνικά προϊόντα!

 

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. Ο ίδιος δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας χωρίς κανένα ενδοιασμό.

 

«Η τιμή είναι δική μου που ζητάτε την άποψη μου γύρω από ένα τόσο σημαντικό γεγονός που θα συμβεί για την Ελληνική γαστρονομία.  Ως παραγωγός, έχω μάθει ότι κάθε προσπάθεια που προωθεί τη χώρα, τα προϊόντα και τα πλεονεκτήματά της είναι σημαντική και καλό είναι να την υποστηρίζουμε για να αποφέρει αποτελέσματα.  Ειδικά όσοι έχουμε κάτι να κερδίσουμε, ειδικά όσων το έργο μας υποστηρίζεται από αυτές τις προσπάθειες»  

 

«Η ελληνική γη παράγει από μόνη της «χρυσάφι». Είμαι σίγουρος ότι το Greek taste beyond borders θα γίνει σημείο επαφής για πολλούς ενδιαφερόμενους»

 

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πλούτος των ελληνικών προϊόντων είναι ανεκτίμητος διότι η ελληνική γη παράγει από μόνη της «χρυσάφι», οι Έλληνες παραγωγοί έχουν καταφέρει να αναβαθμίσουν τόσο τα προϊόντα τους όσο και τη συνέπεια της ποιότητας της παραγωγής τους και οι Έλληνες μεταποιητές έχουν πετύχει να δημιουργούν ότι καλύτερο έχουν ανάγκη οι αγορές τους.  Παρόλα αυτά, τα ελληνικά προϊόντα είναι ακόμα υποτιμημένα διότι κάθε ένας μας παλεύει μόνος του απέναντι σε τεράστια προβλήματα, μέσα σε μια εγχώρια αγορά που δεν υπόκειται σε στοιχειώδης κανόνες και μια αδίστακτη διεθνή αγορά όπου ο ανταγωνισμός είναι σπάνια δίκαιος.  Για αυτό, οι προσπάθειες που στοχεύουν στην δημιουργία συνεργιών και την συνεργασία φορέων που μοιράζονται κοινούς στόχους και φιλοδοξίες έχουν ιδιαίτερη αξία.  

 

Εύχομαι το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας να βρει γρήγορα την θέση του σε αυτή την προσπάθεια»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έχετε μια αξιοζήλευτη καριέρα και ιστορία... Πείτε μας για την αγάπη που έχετε για τον ισχυρό κόσμο του τουρισμού και ως πρώην Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού με την εμπειρία σας. Πόσο πιστεύετε θα βοηθήσει την ελληνική γαστρονομία και τον τουρισμό η απόπειρα μας του 1ου Παγκόσμιου συνεδρίου ελληνικής γαστρονομίας;

 

«Στο χέρι σας είναι.  Κάθε καινούργια προσπάθεια έχει την δυνατότητα να φέρει κάτι νέο στο τραπέζι και αυτό που έχουμε πιο πολύ ανάγκη από ποτέ είναι την διάδοση της ιδέας ότι όταν οι Έλληνες συνεργαζόμαστε μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.  Από αυτή την άποψη, το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας βρίσκεται ήδη στον σωστό δρόμο.

 

Στον κόσμο των επιχειρήσεων μιλούμε κάθε μέρα για ανταγωνισμό, ότι η αγορά λειτουργεί καλύτερα όταν ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον.  Πιστεύω ότι αυτό ισχύει στις τιμές.  Στα υπόλοιπα όμως αξίζει να συνεργαζόμαστε.  Παραδείγματα;  Για να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε την ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων, για να κάνουμε γνωστούς τους Έλληνες παραγωγούς, για να ανοίξουμε νέες αγορές, για να πάμε σε αυτές με το μικρότερο δυνατό κόστος, για να κάνουμε έρευνα που ο καθένας μας δεν μπορεί να στηρίξει μόνος του ή για να λύσουμε προβλήματα που υπερβαίνουν τον καθένα μας.  Υπάρχουν αναρίθμητα πεδία στα οποία η συνεργασία μπορεί να κάνει την διαφορά και προσπάθειες σαν και αυτή μπορούν να βοηθήσουν να θέσουμε και να στηρίξουμε κοινούς στόχους.

 

Ο τουρισμός είναι ένα καλό παράδειγμα.  Το 2010, σε μια δύσκολη εποχή, όπου οι Αθήνα «καιγόταν», όπου η Ελλάδα υπέφερε από επιθέσεις από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο κόσμος του τουρισμού έβαλε στόχο να αυξήσει τις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα και το πετύχαμε.  Υπάρχουν πολλοί λόγοι.  Ο κυριότερος όμως είναι ότι στον τουρισμό συνεργάζονται οι εμπλεκόμενοι φορείς.  Τα ξενοδοχεία, οι μεταφορείς, οι τουριστικοί πράκτορες, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι κυβερνητικοί εταίροι, ακόμα και οι φορείς του δημοσίου διακατέχονται από μια κουλτούρα συνεργασίας πιο σοβαρή από κάθε άλλο κλάδο της χώρας.  Τα αποτελέσματα είναι ορατά και διαχρονικά.  

 

Αν μπορέσουμε στο χώρο της γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής, που είναι κομβική για την γαστρονομία, να υιοθετήσουμε τη διάθεση για συνεργασία που έχω δει στον τουρισμό θα καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε την εικόνα των Ελληνικών προϊόντων και της Ελλάδας διεθνώς»

 

«Οι προσπάθειες που στοχεύουν στην δημιουργία συνεργιών και την συνεργασία φορέων που μοιράζονται κοινούς στόχους και φιλοδοξίες όπως το greektastebeyondborders.com έχουν ιδιαίτερη αξία»  

 

 

 

Κατά μία έννοια ασχολείστε και με την γαστρονομία, συγκεκριμένα με την ιχθυοκαλλιέργεια! Ποια είναι η άποψη σας για τη θέση που πρέπει να έχει σήμερα η ελληνική  γαστρονομία ως προϊόν στην παγκόσμια αγορά;

 

Όχι «κατά μία έννοια».  Πρώτα ήμουν ιχθυοτρόφος και είμαι περήφανος ότι η εταιρία μας είναι μια από τις πολλές εταιρίες που προμηθεύουν τις διεθνής αγορές με εξαιρετικά υψηλής ποιότητας Ελληνικά προϊόντα.  Όσοι εμπλεκόμαστε και δουλεύουμε για τέτοιες εταιρίες γνωρίζουμε καλά ότι η θέση των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας είναι στην κορυφή του κόσμου από τότε που η διεθνής αγορές τροφίμων έβαλαν ως πρώτη προτεραιότητα την ποιότητα και την αυθεντικότητα.

 

Δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα.  Ο κλάδος των τροφίμων και η γαστρονομία πέρασαν μια εποχή που προσπαθούσαν να βασιστούν στη μαζική παραγωγή και το χαμηλό κόστος.  Ήταν η εποχή που παραλίγο να διαλύσουμε ότι καλό είχε να δώσει η Ελλάδα.  Ευτυχώς αυτή η εποχή πέρασε και η δημιουργία μιας νέας τάξης απαιτητικών πελατών για υψηλής ποιότητας, αυθεντικά προϊόντα έχει διογκωθεί με απαιτήσεις μεγαλύτερες από ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε και θα μπορούσε ποτέ να καλύψει η Ελλάδα.  Τα όρια αυτής της αγοράς δεν έχουν ακόμα φανεί διότι οι αγορές της Ασίας είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμα ανεξερεύνητες για τις Ελληνικές επιχειρήσεις.  Αυτό πρέπει να μας γεμίζει αισιοδοξία.

 

Τώρα, το μόνο που χωρίζει τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική γαστρονομία από την κορυφή που αξίζουν είναι η μετατροπή του κράτους από φορέα που εμποδίζει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε φορέα που τις στηρίζει.  Δεν είναι εύκολη υπόθεση, παρόλο που στον ευρύτερο χώρο του δημοσίου υπάρχουν πολλοί που αντιλαμβάνονται την σημασία μιας τέτοιας προσπάθειας.  Αν η πρωτοβουλία σας βοηθήσει ώστε το κράτος να υιοθετήσει και να στηρίξει την προοπτική της Ελληνικής γαστρονομίας τότε θα έχετε πετύχει ένα μεγάλο στόχο»

 

Είναι αλήθεια ότι θα συνδράμετε με το κύρος σας στην παγκόσμια  εξάπλωση του ισχυρού brand της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό μέσο του διεθνούς Παγκοσμίου συνεδρίου ελληνικής γαστρονομίας; Πόσο σημαντικό πιστεύετε είναι ότι το παγκόσμιο συνέδριο ελληνικής γαστρονομίας θα υποστηριχθεί και θα αναλυθεί από 50 συνέδρους από 50 διαφορετικές χώρες;

 

«Ο εξωστρεφής χαρακτήρας που έχετε δώσει στην προσπάθεια είναι πολύ σημαντικός.  Εμείς ξέρουμε την αξία της Ελληνικής γαστρονομίας και των Ελληνικών προϊόντων, οπότε αποκλειστικός μας στόχος πρέπει να είναι να την μάθουν άλλοι που δεν την έχουν εκτιμήσει ακόμα.  Όσο το συνέδριο μείνει αφοσιωμένο στην υπηρεσία της ιδέας να συνεργαστούμε όσοι μοιραζόμαστε το κοινό όραμα να φτάσει η Ελληνική γαστρονομία εκεί που της αξίζει θα είναι επιτυχημένο. Από εκεί και πέρα η επιτυχία της προσπάθειας επαφίεται σε όσους συμβάλουν με την πείρα και τις ιδέες τους.  Προφανώς θα βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ»  

 

 

Πιστεύετε οτι το "Greek taste beyond borders" θα έχει συνέχεια, θα εξελιχθεί ίσως σε έναν θεσμό παγκοσμίου φήμης;

 

«Η μεγαλύτερη πρόκληση του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ελληνικής Γαστρονομίας είναι να πείσει τους κλάδους και φορείς που εμπλέκονται ότι έχουν κάτι να κερδίσουν αν υπηρετήσουν κοινούς στόχους και συνεργαστούν.  Ότι μέσα στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν συνθήκες ώστε να βρουν πεδία συνεργασίας για να αντιμετωπίσουν μαζί τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους.  Αν το πετύχει, είμαι σίγουρος ότι το greektastebeyondborders.com θα γίνει σημείο επαφής για πολλούς ενδιαφερόμενους και για μεγάλο χρονικό διάστημα»

 

«Όταν οι Έλληνες συνεργαζόμαστε μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας βρίσκεται ήδη στον σωστό δρόμο»

 

 

 

Πόσο σημαντική είναι η στήριξη των 2 νευραλγικών υπουργείων όπως το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπ. Ανάπτυξης και Οικονομικών καθώς και η επικείμενη στήριξη του Δήμου Αθηναίων στο πρώτο Παγκόσμιο συνέδριο ελληνικής γαστρονομίας κατά την άποψη σας;

 

«Είναι κομβική.  Όμως δεν αρκεί να βάλουν την προσπάθεια υπό την αιγίδα τους ή να έρθουν Υπουργοί να μιλήσουν.  Τα υπουργεία αυτά χρειάζονται δομές που να στηρίζουν την συνεργασία των φορέων που έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτή την προσπάθεια.  Αυτή είναι η μεγαλύτερη δική τους πρόκληση»

 

 

Θα λέγατε ότι έχετε κάνει τα επαγγελματικά σας όνειρα πραγματικότητα; Ποια ήταν για εσάς η πιο δύσκολη επαγγελματική αλλά και πολιτική στιγμή;

 

«Όνειρό μου, όπως και κάθε άλλου Έλληνα πιστεύω, είναι να βλέπουμε τη χώρα μας να πετυχαίνει όλα όσα μπορεί να πετύχει.  Τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πράξη τα δικά τους σχέδιά.  Αυτό τον στόχο πρέπει να υιοθετήσουμε Εθνικά ώστε να φτάσουμε μια μέρα εκεί που μας αξίζει.  

 

Η πιο δύσκολες στιγμές που έχω ζήσει και ζω τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα είναι οι στιγμές εκείνες που αντιλαμβάνομαι ότι οι δομές και ο τρόπος που λειτουργεί το κράτος θα με αποτρέψουν να κάνω κάτι που είναι καλό για μένα και καλό για τον τόπο.  Δε νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που να μην έχει νιώσει έτσι.  Καθημερινά μας κρατούν πίσω οι δυνάμεις που θα έπρεπε να μας ανοίγουν δρόμους και τίποτα δεν μας κάνει να νιώθουμε πιο ανήμποροι ή πιο εγκλωβισμένοι.

 

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να συνεργαζόμαστε και να αλληλοϋποστηριζόμαστε ώστε οι στιγμές σαν και αυτές να ελαχιστοποιηθούν και να επιβληθεί η φιλοσοφία ότι όταν κερδίζει ένας Έλληνας κερδίζουμε όλοι»

 

«Είμαι σίγουρος ότι το "Greek taste beyond borders" θα γίνει σημείο επαφής για πολλούς ενδιαφερόμενους και για μεγάλο χρονικό διάστημα»

 

 

 

Ο φορέας "Greek taste beyond borders" αναμένεται να αφήσει μια δυνατή  γεύση Ελλάδας στην παγκόσμια γαστρονομία. Πόσο ισχυρή θεωρείτε είναι η ελληνική γεύση ως ταυτότητα και μέσο αναγνώρισης μας στο εξωτερικό;

 

«Τώρα είναι η πιο κρίσιμη ώρα για να συνεργαστούμε με στόχο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πατρίδας μας να ενισχύσουν τον τρόπο που η ελληνική ταυτότητα γίνεται αντιληπτή στο εξωτερικό. Οι Έλληνες παραγωγοί και μεταποιητές έχουν ήδη παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και είναι η ώρα να αντιληφθούμε, με την συνεργασία τους, ότι οι γεύσεις της Ελλάδας μπορούν να κατακτήσουν τις διεθνής αγορές.  

 

Όμως η γεύση είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου που πρέπει να προωθήσουμε συλλογικά.  Σκεφτείτε για παράδειγμα τη σημασία του ελληνικού τραπεζιού.  Γύρω από το ελληνικό τραπέζι μαζευόμαστε για να ζήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις χαρές και τις λύπες μας, τις κοινές φιλοδοξίες και τα όνειρά μας. Οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες και συνοδοιπόροι σε κάθε προσπάθεια και εμπειρία μαζευόμαστε γύρω από το Ελληνικό τραπέζι για να χαρούμε, να γιορτάσουμε, να μοιραστούμε και να αλληλοϋποστηριχτούμε όπως λίγοι άλλοι λαοί.  Για αυτό, γύρω από το ελληνικό τραπέζι μπορεί κανείς να διακρίνει, να εκτιμήσει και να απολαύσει κάθε Ελληνική αξία:  την αγάπη μας για την ζωή, την σημασία που δίνουμε στην οικογένεια, την γενναιοδωρία που δείχνουμε σε κάθε ξένο, την αφοσίωσή μας στο απλό αλλά αυθεντικό.  Ακόμα και ο τρόπος που τσακωνόμαστε για τον λογαριασμό προσδίδει στον πολιτισμό μας χαρακτηριστικά που άλλοι λαοί ζηλεύουν. Όσο αναδεικνύουμε την ταυτότητά μας μέσα από τις αξίες που μοιραζόμαστε σαν λαός ο κόσμος θα έλκεται προς κάθε τι ελληνικό.  Και όσο τα προϊόντα μας υπηρετούν αυτό το στόχο και αντικατοπτρίζουν αυτές τις αξίες θα παραμένουν περιζήτητα και θα έχουν την θέση που τους αξίζει»

 

Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε στην πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου στο Ecali Club τον ερχόμενο Ιανουάριο 2018, η οποία θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του συνεδρίου για την προγραμματισμένη ημερομηνία της 5ης Μαρτίου 2018, δίνοντας το στίγμα και τη βαρύτητα της μεγάλης σημασίας του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου ελληνικής γαστρονομίας με επικοινωνιακό μήνυμα το «Greek taste beyond borders»!

 

 

Λάζος Μαντικός - Δημοσιογράφος

Ο κ.Παύλος Γερουλάνος μιλάει στον δημοσιογράφο κ.Λάζο Μαντικό για το 1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018 μέσα από μια συνέντευξη που δόθηκε στις 2-01-2018 στο Estiatoria.gr

ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ BECOME A SPONSOR CONFERENCE COMPANY REGISTRATION HELLENIC-GASTRONOMY-LOGO-WHITE geroulanos face